Milli Eğitimin Sorunlarına Bakış
Milli Eğitimin Sorunlarına Bakış
1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na baktığımızda Türk Milli Eğitimi’nin Temel Amaçlarını şöyle özetleyebiliriz.
1. İyi bir vatandaş yetiştirmek,
2. İyi bir insan yetiştirmek
3. İyi bir meslek sahibi insan yetiştirmek
Milli Eğitim sistemimizi değerlendirirken yani hem iyi yanlarını hem de aksaklıkları ortaya koymaya çalışırken bu üç temel amaç çerçevesinde değerlendirmeliyiz.
Bu gün Milli Eğitim sistemimiz hakikaten Türk Milli Eğitimi’nin Temel Amaçlarının birinci maddesinde ifade edilen iyi bir vatandaş yetiştirebiliyor mu?
Bu gün okullarımızdan mezun olan çocuklarımız millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerimizi benimseyip, koruyabiliyor ve geliştirebiliyor mu yoksa hızla bu değerlerimizden uzaklaşıyor muyuz.?
Yine bu gençlerimiz; ailesini, vatanını, milletini seven ve yüceltmeye çalışan; gençler olarak yetişiyor mu?
Yoksa aile kurumu her geçen gün yıpranıyor ve vatan ve millet sevgisinde yozlaşmalar yaşanıyor mu?
Bu gün Milli Eğitim sistemimiz hakikaten Türk Milli Eğitimi’nin Temel Amaçlarının ikinci maddesinde ifadesini bulan iyi bir insan yetiştirebiliyor mu?
Okullarımızda okuyan veya okullarımızdan mezun olan çocuklarımızın beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımından dengeli bireyler olarak yetişiyor mu?
Bu gün Milli Eğitim Bakanlığımızın da kabul ettiği Gardner’in çoklu zekâ kuramına göre, insanı sadece tek zekâ alanına göre değerlendirmek doğru değil. İnsanlar farklı zekâ alanlarına sahip. Bazı insanlarda sayısal, sözel zekâ kuvvetli iken, bazı insanlarda da bedensel, müziksel yada görsel zekâ daha kuvvetli. Bu gün gerçekten bu zekâ kuramına göre okullarımız eğitim veriyor mu?
Güzel Sanatlar Liseleri, Sosyal Liseler, Spor Liseleri gibi bu zekâ alanına hitap eden okullarımız yurt genelinde yaygın mı?
Sağlam kişiliğe ve sağlam karaktere sahip insanlar yetiştirebiliyor muyuz?
Her gün medyada yerini buluyor. Ülkemiz beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu dengesini sağlayamamış; sağlam kişiliğe ve karaktere sahip olamamış insanlarla dolu. Evet olay hakikaten çok vahim.
Yine insan haklarına, birbirinin düşünce ve fikrine saygılı gençler yetiştirebiliyor muyuz?
Bu gün Milli Eğitim sistemimiz hakikaten Türk Milli Eğitimi’nin Temel Amaçlarının üçüncü maddesinde ifadesini bulan iyi bir meslek sahibi insan yetiştirebiliyor mu?
Çocuklarımızı kendini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi bireyler olarak yetiştirebiliyor muyuz? Yoksa işsizler ordumuz, niteliksiz iş gücümüz giderek büyüyor mu?
Çocuklarımız niçin kendini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olma yolunda uygun adımlar atamıyor?
Eğer bu anlamda mesleki eğitime ve meslek liselerine gereken önem verilirse iyi meslek sahibi bireyler yetiştirilebilir.
Ve yine bu gün meslek liselerinin kangrenleşmiş katsayı sorunu halledilirse meslek liseleri öğrencilerimiz tarafından tercih edilebilir.
Sonuç olarak:
Bu gün ben Milli Eğitimdeki temel sorunun Türk Milli Eğitimi’nin Amaçlarında çok iyi bir şekilde özetle ifade edilmiş olan “İyi bir vatandaş”, “İyi bir insan” ve “İyi bir meslek sahibi birey” yetiştiremediği olduğu kanaatindeyim.
Sorunların çözümünde bu üç temel amaca odaklanmalı ve Türk Milli Eğitimi sorunlarını bu doğrultuda çözüm yolları aranmalı.
Bu amaçlar gerçekleştiği ölçüde Milli Eğitimimiz başarıyı yakalayacaktır.