Bu Ev Bir Harika
Bu ev bir harika
Milletlerin kalkınması, ilerlemesi, bilimi, teknolojiyi yakalaması ve böylelikle muasır medeniyetin zirvesine ulaşılması okumakla olur. Okumayan milletler bilim ve teknoloji üretemezler ve hatta taklit dahi edemezler.
Yapılan taklidin ise daima aksak, eksik ve gedik olması kaçınılmazdır. Bu yüzdendir ki okumayan milletler hep başka milletlerin güdümünde olmaya mahkûmdurlar. Bu geri kalmışlık zincirini kırıp ilerlemenin, kalkınmanın tek yolu mutlaka ve mutlaka okumaktır.
Bir yazımda “Eğitim İnternet Kafelere Bırakılamaz!” başlığı altında kütüphanemizin modernizasyonu hakkında şu görüşümü dile getirmiştim.
“.. Halk Kütüphanesi hem kitap bakımından yetersiz, mevcut olan kitaplar eski ve yıpranmış hem de çalışma ortamı modern değil.
Halk Kütüphanesi’nin daha verimli hizmet verebilmesi için;
Halk Kütüphanesi, okullara yakın ve daha kullanışlı bir binaya taşınmalı
Kütüphane daha güncel ve bilimsel kitap ve ansiklopedilerle desteklenmeli
Kitap arşiv, kayıt ve kitap takibi, kütüphane bilgisayar programı ile tutulmalı
Kütüphane okuma salonları modernize edilmeli
Kütüphane; bilgisayar, yazıcı, fotokopi ve internet bağlantısı ile desteklenmeli
Kütüphaneye yerel-bölgesel, tarihi, kültürel kaynaklar kazandırılmalı. Mesela; Kastamonu ve Bolu Salnameleri, Bolu Tarihi gibi..
Kütüphanelerimiz yukarıda saydığım şekilde modernize edilirse; öğrencilerimiz, çocuklarımız daha çağdaş bir ortamda çalışma fırsatı bulmuş olurlar…Hem de daha kontrollü ortamda okuma, çalışma ve araştırma fırsatı bulurlar. Kütüphanelerimiz mutlaka modernize edilmelidir. Çünkü, Eğitim internet kafelere bırakılamayacak kadar önemlidir.” demiştim.
Makaleyi yazdığımdan bu yana Gerede Halk Kütüphanesi’nde her hangi bir iyileştirme ve modernize çalışması yapılmadı. Ancak Gerede Belediyesi harikulade bir projeye imza attı. Bu proje tam hayalimdeki kütüphane modelinin ta kendisiydi.
“Ramazan Dede Bilgievi”
Bilgi çağında okumadan bir şeyler yapmaya çalışırsak, hiçbir şey yapamayız. Bilgi çağında çocuklarımızı mutlaka kitap okumaya yönlendirmeli biz veliler de kitap okumalıyız. Çocuklarımıza kitap okumaları için güzel, nezih, modern okuma ortamları hazırlamalıyız. Onların dikkatini ve ilgisini çekecek, onların seveceği, heyecanla koşarak gidecekleri kütüphaneler yapmalıyız. Bu anlamda mutlaka kütüphanelerimizi modernize etmeliyiz.
Daha önce yazmış olduğum makaledeki maddeleri gözden geçirirsek Gerede Ramazan Dede Bilgievi’nin hedefi nasıl 12’den vurduğunu görürüz.
Halk Kütüphanesi, okullara yakın ve daha kullanışlı bir binaya taşınmalı demişim; Gerede Ramazan Dede Bilgievi bütün okulların ve öğrencilerimizin kolaylıkla ve rahatlıkla ulaşabilecekleri tam şehir merkezinde.
Kütüphane daha güncel ve bilimsel kitap ve ansiklopedilerle desteklenmeli demişim; Şu an Gerede Ramazan Dede Bilgievi’ndeki kitaplarımız pırıl pırıl, çocuklarımızın ve velilerimizin ilgisini çeken gayet güncel kitaplar ve ansiklopediler mevcut. İlerleyen zamanda ansiklopedi yönünden daha da geliştirilmesini umuyorum.
Kitap arşiv, kayıt ve kitap takibi, kütüphane bilgisayar programı ile tutulmalı demişim; Gerede Ramazan Dede Bilgievi’nde kitap kayıt ve takibi bilgisayar ortamında uyarı sistemli bilgisayar programı ile üye ve kitap takibi yapılıyor.
Kütüphane okuma salonları modernize edilmeli demişim; Gerede Ramazan Dede Bilgievi’nde kitap okuma ortamı gayet nezih ve iç açıcı. Öğrenci rahatlıkla kitap okuyabiliyor. Kitap okuma salonu öğrencinin ilgisini çeken modern bir ortam. Ayrıca bu ortamda veliler ve diğer istekliler pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:00-18:00 arası kitap okuma ve bilgi evinden yararlanma imkanına sahipler.
Kütüphane; bilgisayar, yazıcı, fotokopi ve internet bağlantısı ile desteklenmeli demişim; Gerede Ramazan Dede Bilgievi’nde bilgisayarlar, yazıcılar, fotokopi makinesi ve internet bağlantısı mevcut. Öğrenciler bilgisayarlarını, interneti, yazıcı ve fotokopi makinelerini kullanarak ödevlerini hazırlayabildikleri gibi serbest zaman etkinliği şeklinde de bilgisayar ve internetten yararlanabiliyorlar. Ayrıca öğrencileri motive amaçlı yarım saat kitap okuyan öğrenci bilgisayar ve internetten yararlandırılıyor.
Kütüphaneye yerel-bölgesel, tarihi, kültürel kaynaklar kazandırılmalı. Mesela; Kastamonu ve Bolu Salnameleri, Bolu Tarihi gibi.. demişim; Şu an itibarıyla sadece tarihi kültürel kaynaklarda bir noksanlık görüyorum. İnşallah kısa zamanda bu tür kaynaklar da alınır.
Evet, Gerede Ramazan Dede Bilgievi’nin hayata geçirilmesinde önderlik eden, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cahilliği, kini, nefreti, hırsı karanlığa gömmek için uğraş veren ve bilgiye, bilgeliğe giden yolda mücadele eden herkesi kutluyorum.
İnşallah ilerleyen zamanda okullarımızın bünyesinde bu tür ortamlar oluşturulur. Bu tür ortamlar oluşturulmalı ki: Okuyan, okuduğunu anlayan, düşündüğünü hem sözle hem yazı ile ifade eden cesaretli, duvar arkasından küfreden değil, medeni cesareti ile yanlışın yada yanlış olduğunu düşündüğü şeyin ve kişinin karşısına ismiyle, cismiyle çıkıp fikrini açık yüreklilikle ifade eden “insan”lar yetişsin.