Yirmibirinci Yüzyılda Gerede’nin Genel Görünümü
21. Yüzyılda Gerede’nin Genel Görünümü
İlçemiz Gerede fizikî, sosyal, ekonomik ve eğitim yönünden gelişmişlik değerlendirildiğinde 21. Yüzyıla hazır ve 21. Yüzyıla yakışır bir görünüm sergilememektedir.
Ankara’dan bir insan Gerede’ye geldiğinde ilk olarak kötü kokuyla karşılaşmaktadır. Bu badireyi atlattıktan sonra çok kolay olmayan bir şekilde Gerede şehir merkezine ulaşabilmektedir.
Çarpık yapılaşma, eski evlerin metruk ve mezbelelik görüntüleri, Arastanın içler acısı durumu, şehir merkezinde düzgün bir kaldırım sisteminin olmayışı fizikî görünüme ait olumsuzluklar olarak sıralanabilir.
Gerede’nin Ankara ve Karabük giriş çıkış yolu ise ayrı bir muamma. Bu giriş çıkışın da iyi bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
Sosyal faaliyetler açısından değerlendirildiğinde ise her ne kadar belediye ve diğer sivil toplum kuruluşları çeşitli sosyal etkinlikler düzenleseler de bu tür faaliyetlere halkın pek fazla itibar etmediği gözlenmektedir. Bunda da yeterli kültürel ve eğitsel alt yapının yetersiz olduğu söylenebilir.
Gerede, ekonomi yönünden önemli bir sanayi koluna (deri sanayi, kemercilik gibi) sahip olması ve potansiyel olarak farklı ekonomi alanlarına (kongre turizmi, dağ turizmi, orman ürünleri, hayvansal ürünler, rüzgâr enerjisi gibi) sahip olmasına rağmen bunlar ekonomiye gerçek anlamda bir getiri olarak dönme ve döndürülmesi düşünülmemektedir.
Eğitim ise ülkemizde olduğu gibi Gerede’de de başlı başına bir problem. Eğitimi sadece okullar bazında değerlendirmemek lazım. Her işin kendine ait bilgisini içeren eğitim. Herkes kendi yaptığı işin eğitimini almalı, yaptığı işten en fazla verim nasıl alınır, bu iş en kolay, en teknolojik nasıl yapılır bunu öğrenmeli..
Köylü köyde yaptığı işi, arıcı arıcılıkla ilgili işi, tabakhaneci kendi işiyle ilgili işi en iyi öğrenmek gibi..
Gençlerimiz tek bir hedefe yönlendiriliyor. Varsa yoksa üniversite.. Bunda da tam başarı elde etmek işin doğasına aykırı. Elbette ilçemize bir fakülte yapılması hepimizin hayali. Bu ekonomi bakımından da ilçemizi rahatlatacak bir adım olacak.
Okullarımızda (her ne kadar dersler boş geçmese de) öğretmen yetersizliği hat safhadadır. Bu çok önemli bir problemdir. Çünkü çocuğuna iyi bir eğitim imkânı sağlamak isteyen aileler bu yüzden en kötü ihtimalle İlimiz Bolu’ya göç etmektedir.
İş bulmak için göç edenlerin yanı sıra eğitim için göç edenlerin sayısı da göz ardı edilemeyecek kadar çoktur.
İlçemizde istihdam alanlarının son derece yetersiz olmasından mütevellit çevre illere nüfus hareketliliği yaşanmaktadır. Gerede’mizde Geredeliyi tutamıyoruz ki bu şartlarda dışarıdan gelen memuru tutabilelim.
Sonuç olarak; başta istihdam alanlarının çok yetersiz olmasından ve eğitim nedeni ile devamlı göç eden bir Gerede fotoğrafı var karşımızda. Kentsel dönüşümünü gerçekleştirememiş, Ankara ve İstanbul’un ortasında ve ulaşım bakımından çok iyi bir konumda olmasına rağmen tanıtımını yeterince yapamamış, harikulade tabii güzelliklerini değerlendiremeyen bir GEREDE..
Esentepesiyle, yaylalarıyla, panayırıyla, meşhur yerel ürünleriyle, dağ ve kayak sporlarına müsait kaynaklarıyla 21. Yüzyılda bunları değerlendirememiş ancak bu potansiyeli hızla fırsata çevirmeyi bekleyen bir GEREDE fotoğrafı duruyor karşımızda.
Ben çocuklarımızın sadece sayısal ve sözel alanlarda başarılarının yanı sıra görsel, müziksel ve bedensel zekâlarının da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum ve bunu her yerde anlatmaya çalışıyorum.
Bu anlamda ne mutlu ki, İlçemizde fedakârlıkla çalışan bir kayak hocamız var. Çalıştırdığı öğrenciler ülke çapında dereceler alıyor. Dünya çapında da ülkemizi temsil ediyorlar. Ve bu ilçemizin tanıtımı açısından da fevkalade önemelidir. Aynı zamanda güreşte de iddialı öğrencilerimiz yetişiyor. Bunlar göz ardı edilmeyecek gelişmeler.
Gün geçtikçe kayakçılığa ve güreşe gençlerimizin ilgisi artıyor. Hem ilçemizdeki gençlerimizin kendi kabiliyet ve beceri alanları hem de dışarıdan öğrenci çekerek ilçemizin ekonomisinin canlanması gibi durumlar düşünüldüğünde lise düzeyinde bir spor okulu ve Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Dağcılık ve Kayakçılık Bölümü açılabilir.